Bij moord in Londen denk je al snel aan Jack the Ripper. Maar ook in middeleeuws Londen blijk je als inwoner of bezoeker lang niet altijd veilig te zijn geweest. Op deze fascinerende kaart over het middeleeuwse Londen (de 14de eeuw) kan je je onderdompelen in maar liefst 142 middeleeuwse moorden.

Ik heb me met deze kaart een avond kostelijk vermaakt. Interessante feitjes: In vrijwel iedereen schuilde een potentiƫle moordenaar, of je nu bakker, goudsmid, ridder of priester was. De moorden werden niet gepleegd in achteraf steegjes, maar op drukke plaatsen waar veel mensen bij elkaar waren. Tot slot was zondag de dag dat je het meeste risico liep om in de handen van een moordenaar het loodje te leggen.

De bron voor de kaart zijn de zogenaamde Coroners’ Rolls. Dat is de administratie van de Londense Coroner (een gezagsdrager in dienst van de kroon), die een schat van informatie oplevert als het gaat om moord en doodslag in de middeleeuws Londen. Manuel Eisner (een criminoloog uit Cambridge) maakte er deze mooie kaart van.

Voor het radioprogramma Nieuws&Co vertelde ik over deze Medieval Murder Map. Luister hier het fragment terug.