Rome is misschien niet de meest voor de hand liggende locatie om te bezoeken midden in de zomer, met haar hordes toeristen, verstikkende hitte, toeterende vespa’s. Maar er is een plek in Rome waarvoor ik al deze obstakels zeker zou bedwingen. De ondergrondse ruimte onder de Sint Pieterskerk, de zogenaamde Scavi di San Pietro.

In de bijbel staat geschreven:  Jij bent Petrus, rots, en op deze steenrots zal Ik mijn kerk bouwen. Ik zal je de sleutels van het koninkrijk van de hemel geven. (Matt 16:18) Dat is letterlijk wat er is gebeurd. De Sint Pieter is gebouwd op het lichaam van Petrus, op zijn graf.

Diep onder de grond, bevindt zich een ondergrondse necropool waar, volgens de overlevering, Petrus ligt begraven. De Scavi zijn lastig te bezoeken. Je komt hier alleen binnen op aanvraag, met een gids. De groepen zijn klein, maximaal 12 mensen. Er worden slechts 250 mensen per dag toegelaten. Slechts een handje vol, in vergelijking met de tienduizenden bezoekers van de Vaticaanse musea en de Sint Pieter.

Ik vertelde voor de serie de Vakantieman van OVT over de scavi. Hier kan je het fragment terugluisteren. En via deze link kan je de scavi virtueel bezoeken. Wil je er in het echt naartoe? Dan vind je op deze website alle info terug. Goede reis!